Vol-au-vent


Voor 4 personen

600 700 gr kipfilet
1 blokje groentebouillon
1 blokje kippenbouillon
250 gr gehaktballetjes
500 gr champignons
70 gr boter
70 gr bloem
3/4 l gezeefde bouillon
l melk
1 scheutje Madeira
sap van citroen
muskaatnoot, peper en zout
bladerdeeggebakjes

de kipfilet koud opzetten en gedurende 10 15 min (afhankelijk van de dikte) zachtjes laten koken (pocheren) in 2 liter water met de bouillonblokjes; met een schuimspaan het laagje dat zich vormt wegscheppen

3/4 liter van de bouillon zeven en laten afkoelen (de kip in de rest van de bouillon laten rusten tot gebruik, zo blijft de kip sappig)

de kipfilet in blokjes snijden of  met de hand in ongelijke stukjes scheuren

de balletjes in water pocheren tot ze komen bovendrijven

de champignons in stukken snijden en bakken met wat citroensap, peper en zout

roux maken met de boter en de bloem, even laten bakken en aanlengen met de bouillon en melk tot een gladde saus

5 min laten koken; kruiden met peper, zout en muskaatnoot

de kippenblokjes, de balletjes en de champignons bij de saus voegen en op een zacht vuurtje al roerend opwarmen (Voor de iefhebbers: een scheutje Madeirawijn toevoegen)

proeven of de bereiding genoeg gekruid is en eventueel nog wat citroensap bijvoegen

opdienen met de opgewarmde bladerdeeggebakjes en aardappelpuree of kroketten

 

Recepten